Gnojna angina zdravljenje

Dokončna diagnoza je ponavadi postavljena na osnovi testov grla. Vendar pa ni vedno potrebno, da se diagnoza postavi pred zdravljenjem. V zelo verjetnih primerih se antibiotiki predpišejo tudi brez testov, saj lakho preprečijo zaplete in pomagajo pri hitrejšem okrevanju.

Zdravljenje simptomov gnojne angine vključujejo:
- zdravila za lajšanje bolečin
- protivnetna zdravila
- zdravila za zmanjšanje telesne temperature
- grgranje slane vode, pastile, grgranje raztopljenega aspirina ali ledene tekočine za olajšanje bolečin v grlu



Za zdravljenje gnojne angine se uporabljajo nekateri antibiotiki, naprimer penicilin ali amoksicilin.



Ponavadi se po gnojni angini popolnoma okreva v enem tednu, vendar lahko nekateri simptomi trajajo do dva tedna. Kronične primere gnojne angine se lahko zdravi s kirurško odstranitvijo mandeljev.

Analgetiki proti gnojni angini
Analgetiki, kot so nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID) in paracetamol bistveno pomagajo pri upravljanju bolečine, povezane z gnojno angino. Steroidi pri gnojni angini niso priporočjivi. Aspirin se lahko uporablja pri odraslih, vendar ni priporočljiv pri otrocih zaradi nevarnosti Reyevega sindroma.

Antibiotiki proti gnojni angini
V Evropi se za zdravljenje gnojne angine največkrat uporablja amoksicilin. Ustrezni antibiotiki v povprečju zmanjšajo trajanje simptomov za 3-5 dni in tudi zmanjšajo nalezljivost. Preprečijo tudi nekatere zaplete, ki se lahko pojavijo zaradi gnojne angine.

Če vam je zdravnik predpisal antibiotike proti gnojni angini, je pomembno, da jih jemljete do konca recepta, saj se sicer lahko pojavijo zapleti, nepopolno zdravljene bolezni pa lahko tudi razvijejo imunost na antibiotike.