Mononukleoza

Infekcijska mononukleoza ali preprosto mononukleoza se pogosto povezuje s poljubljanjem. Virus, ki povzroča mononukleozo se prenaša preko sline, tako da ga lakho dobite preko poljubljanja, vendar ste virusi izpostavljeni tudi zaradi kašljanja ali kihanja, ter zaradi uporabe istih kozarcev, pribora ali posode z osebo, ki ima mononukleozo. Vendar mononukleoza ni tako zelo nalezljiva kot nekatere druge infekcijske bolezni.

Najbolj dovzetni za mononukleozo z vsemi znaki in simptomi so mladostniki in mladi odrasli. Majhni otroci običajno nimajo vseh simptomov in okužba pogosto ostane neprepoznana.

Če imate mononukleozo, je predvsem pomembno, da ste previdni zaradi nekaterih zapletov, ki lahko nastanejo, naprimer razširjena vranica. Počitek in dovolj tekočine je ključno za okrevanje.

Znaki in simptomi mononukleoze lahko vključujejo:
utrujenost
slabo počutje
boleče grlo, ki se ne izboljša tudi z uporabo antibiotikov
povišana telesna temperatura
povečane bezgavke na vratu in pod pazduho
otekli mandlji
glavobol
kožni izpuščaj
mehka, otekla vranica

Virus ima inkubacijsko dobo približno štiri do šest tednov , čeprav je pri majhnih otrocih lahko ta rok krajši. Znaki in simptomi , kot so vročina in vneto grlo se običajno zmanjšajo v nekaj tednih , čeprav lahko utrujenost, povečane bezgavke in otečena vranica traja nekaj tednov dlje.

Vzrok mononukleoze je virus Epstein -Barr.

Mononukleoza navadno ni zelo resna bolezen. Večina odraslih je že bila izpostavljena virusu Epstein - Barr in ima v imunskem sistemu prisotna proti telesa. Zaradi tega ne bodo ponovno dobili mononukleoze.

Bolj resni kot bolezen sama so lahko zapleti pri mononukleozi.

Povečana vranica:

Mononukleoza lahko povzroči povečano vranico. V skrajnih primerih se ta lahko prelomi, kar povzroča ostre nenadne bolečine v levi strani zgornjega dela trebuha. Če se pojavi taka bolečina, je potrebno takoj poiskati zdravniško pomoč - morda bo potrebna operacija .

Lahko pride tudi do težav z jetri :

Hepatitis. Lahko se pojavi blago vnetje jeter ( hepatitis) .
Zlatenica. Porumenelost kože in očesnih beločnic (zlatenica), se prav tako pojavi občasno.

Manj pogosti zapleti
Anemija -zmanjšanje števila rdečih krvnih celic in hemoglobina
Trombocitopenija - zmanjšano število trombocitov
Srčne težave - vnetje srčne mišice (miokarditis)
Zapleti z živčnim sistemom - meningitis , encefalitis in Guillain- Barre sindrom
Otekli mandlji, ki otežujejo dihanje

VirusEpstein -Barr lahko povzročijo veliko bolj resno bolezen pri ljudeh, ki imajo oslabljen imunski sistem, kot je ljudje z virusom HIV / AIDSom ali tisti, ki jemljejo zdravila za zatiranje imunskega sistema zaradi presaditve organov.